Biografi

BIOGRAFI

 

Lars Lind föddes i Lidköping den 23 december 1969. Han växte upp i den lilla byn Hovby (utanför Lidköping) och det var där, vid en gammal tramporgel som Lars mamma May lärde honom att spela på tangenter. Lars var då fyra år gammal.

1976 (på sitt sjunde år) komponerade Lars sitt första alster Stjärnorna blinkar, sjöng och spelade orgel eller piano för familj, släkt och vänner. Under åren som följde ökade lusten att skriva musik, spela piano och att sjunga. Lars medverkade i mellanstadiet både i skolkör och i kyrkokör men blev i de tidiga tonåren tillbakadragen och blyg på grund av muntliga trakasserier. Först när han fyllt 20 år vågade han fullt ut börja satsa på musik och gjorde sina första studioinspelningar vid TBV.s musikhus i Lidköping med Henry Henriksen som producent. Året därpå (1990) blev Lars kontrakterad på Boogaloo Music hos schlagermakarna Micke Wendt och Christer Lundh, tack vare Lars komposition Man lever och man lär. 1991 hördes han för första gången i SR P4 Skaraborg när låten Only a little sound testades till Skaraborgstoppen. Och även om Lars inte kom in på listan vid det tillfället - var det ändå startskottet för en envis satsning.

 • 1991: En del av refrängen till balladen Vän blev uppmärksammad och trycktes upp på baksidan av T-shirts.
 • 1992: Lars petade ut Lotta & Anders Engbergs orkester från Skaraborgstoppen med sin schlagerlåt Casanova. Samma år lärde han också känna skådespelerskan Sickan Carlsson.
 • 1993: Lars startade ett musikaliskt samarbete med PeA Thigerberg (då i Drifters med Marie Arturén) och spelade under hans regi in tre alster. Samtidigt var ett större inspelningsprojekt på gång med skivbolaget BMG i Sundbyberg. Men det som var i sin linda - havererade på grund av bristande finansiering.
 • 1995: Ett år då Lars fick nyttiga råd av Lasse Berghagen angående texternas utformning.
 • 1996: Lars spelade in ytterligare tre låtar med PeA Thigerberg som producent och gick till Bert Karlsson för att presentera sitt nya singelmaterial. Bert tyckte om harmonierna och bad Lars att komma tillbaka nästföljande år för att göra jullåtar av det hela. I november detta år började tyvärr också problemen med den kroniska sjukdomen Fibromyalgi, som följt Lars sedan dess.
 • 1997: Lars gav ut singeln Du finns bredvid i egen regi och fick lovord av bl.a. Agnetha Fältskog: "Favoriten är Du finns bredvid. Men alla tre är jättecharmiga och väldigt personliga." Spåret Över hela jorden användes delvis som signaturmelodi i P4 Skaraborgs sommarsatsning Julisurr.
 • 1998: Singel nummer två gavs ut, I all din nakenhet med Lind och Thigerberg som producenter. Lars medverkade i början av året i TV4 Skaraborg och fick senare av Christer Björkman höra: "Du skulle kunna göra dig en förmögenhet på att skriva låtar åt de stora dansbanden och troligen kunna bli en av de största stjärnorna i den genren själv, om du står ut med tanken." I en recension i lokala tidningen NLT skrev Urban Arenblad: "Lars har denna gång valt ett något tyngre sound och har tagit ett steg från dansbandssvängen. Nu påminner det mer om exempelvis Marc Almond, i synnerhet i balladens instrumentala version, och den raskare sak som kompletterar samlingen ger associationer till Pet Shop Boys."
 • 1999: Under våren blev Lars maj månads artist i SR P4 Skaraborg och balladen I all din nakenhet spelades med jämna mellanrum. I augusti flyttade Lars till Halmstad för att läsa Litteraturvetenskap på högskolan där.
 • 2000: Lars flyttade över sina högskolestudier till Skövde under våren och fortsatte efter 40 poäng i Litteraturvetenskap med Svenska Språket, lika många poäng. Parallellt spelade han in EP:n Drömmer om dej med Roberto Mårdstam som producent. 
 • 2001: Under sena vintern och våren spelade Lars in videon till Drömmer om dej och uppträdde med två låtar och dansarna The Funckers på Lidköpings Torg den 25 maj. I juli sommarpratade Lars i ett uppskattat 45-minutersprogram i SR P4 Skaraborg och ytterligare en singel skickades ut till landets P4-stationer, Min sommarbild. Kort därefter insjuknade Lars med full kraft. Fem års smärtproblematik och kraven/viljan att göra saker på heltid blev till slut övermäktiga.
 • 2003: Lars inledde året med att bli inlagd på Specialsjukhuset Spenshult under fyra veckor för en gedigen utredning. Han fick efter sju års smärtproblematik diagnosen fibromyalgi. Senare samma år skickade han i en liten upplaga ut promotionsingeln Breaking up till olika radiostationer och bolag.
 • 2004: Under året hade Lars en mindre utställning i Lidköping och Tidaholm. I samröre med dessa producerade han också tillhörande tidskrift, om fackpampen Wiktor J Andersson och hans dotter Irma (vid tändsticksfabriken Vulcan). Den 10 juli förlovade sig Lars i västkuststaden Lysekil.
 • 2005:  Lars började åter känna ett starkt musikintresse och med Skövdemusikern Sören Hjalmarsson fördjupade han ett samarbete som först mynnade ut i promotionsingeln Tough dealer
 • 2006: I en stark kontrast till föregående produktion släppte Lars singeln När solstrålar faller/Bröllopsballaden först detta år. Senare kom trespårssingeln Sakta, igen - som Urban Arenblad på NLT beskrev som: " ... att detta var bland det bästa du gjort, stark sak. Också intressant med enminutslåten, sådant har jag nog inte hört sedan Jethro Tull var igång på 70-talet." Lagom till jul kom ett samlingsalbum i en mindre upplaga, kallad Så Mycket Mer.
 • 2008: En ballad lämpad för begravningar släpptes i slutet av februari detta år, Till Minnet.
 • 2010: Den 29 januari var officiellt releasedatum för ytterligare ett samlingsalbum, Minnets Aveny där även några nya låtar infogades. Samarbetet med Sören Hjalmarsson hjälpte Lars att få ihop denna produktion, likaså mastringen av Thomas "Plec". I slutet av oktober höll Lars ett föredrag för NHR Lidköping om sina år med Fibromyalgi, om de envisa symtomen, återkommande skoven och de ständiga hoten från Försäkringskassans sida. Han sjöng också några av sina alster från samlingsalbumet på plats.
 • 2011: Under den senare delen av året spelade Lars in videon till jazzballaden Minnets Aveny i Stockholm. Han sjöng också hyllningskompositionen Glittrande Legend till Sickan Carlsson vid Minnesstunden i samband med Sickans begravning i just Stockholm.
 • 2012: Lars sjöng sin hyllningskomposition till Sickan Carlsson i Filmhuset/SFI i Stockholm den 23 februari, då man höll just en hyllningskväll till den bortgångna filmstjärnans ära. 17 oktober kom åter en ganska seriös satsning, ännu en gång med Sören Hjalmarsson vid producent/mixerbordet i dennes nybyggda studio i Värsås, Desperado Studios. Låten Wrong Zone blev kanske inte den stora hit Lars hoppats på i ett bredare perspektiv. Men Radio Treby var trots detta en radiokanal som i nästan en och en halv månad frekvent spelade singeln. (Tyvärr försämrades Lars fibromyalgi änmer redan hösten 2011 och detta fortsatte i samma negativa spiral hela 2012.)
 • 2013: Den 18 mars var det releasedatum för både singel och video till In time with Garbo (Tribute to Greta Garbo). Balladen som hyllade den forna svenska filmstjärnan skrevs egentligen drygt tjugo år tidigare och fanns i en äldre tam inspelning. Med denna nyproduktion lades helt ny sång på originalmusiken och mastrades på nytt.  12 augusti var det dags att lyfta fram ännu en svensk filmstjärna då liveinspelningen Glittrande Legend (En hyllning till Sickan Carlsson) gick ut till SR P4:s stationer. Under hösten 2013 startade ett trevligt samarbete mellan Lars, Anita Klasson & Jenny Carlson. Detta mynnade ut i en Cafékväll i Majåkers kyrka (Lidköping) den 9 oktober. Kvällens Tema var 70-talsflirt och programmet innehöll såväl covers som Lars L:s egna låtar. Samma tjejer var också med i Desperado Studios, Värsås under hösten och gjorde sång- respektive fiolpålägg till Lars planerade EP-skiva.
 • 2014: Under början av året fortsatte förberedelserna inför kommande EP. Den 23 januari medverkade Lars i SR P4 Skaraborg där han pratade om sin låt Wrong Zone och dess betydelse. I slutet av februari månad vann han NLT-schlaget, en alternativ tävling anordnad av Nya Lidköpingstidningen i samband med att Melodifestivalens Andra Chansen gästade staden. Den 27 februari var Lars vid Arenan och gjorde en intervju med Radio Treby och dagen därpå sjöng han sin vinnarlåt Naked (I wanna see you) på Restaurang Arenan vid prisceremonin där. Nästan en månad senare, den 23 mars uppträdde Lars, Anita Klasson & Jenny Carlson med konceptet 70-talsflirt igen, denna gång i Sävare Församlingshem. 29 april var det officiell release av nya EP:n Our love will last forever och några dagar senare, 3 maj hölls ett releaseparty på Lindärva Pub utanför Lidköping med liveuppträdande och videoinspelning. Videon gällande titelspåret hade sedan release 20 maj. Tio dagar senare, 30 maj sjöng Lars tre låtar från nya EP:n på Lidköpings Torg (Vårmarknad) med sina trogna kollegor Anita Klasson och Jenny Carlson. Efter ett sommaruppehåll kämpade Lars vidare vid Förlag LiRaz och i Desperado Studios med ett nytt musikalbum och i slutet av november samt i december medverkade han i tre mindre julkonserter.
 • 2015: Efter ett tämligen lugnt första halvår kom singeln Fools, That Is What We Are den 1 september. Låtens budskap/statement var ett försök till att få mänskligheten att vakna upp i den nog så viktiga miljöfrågan. Den 20 september släpptes tillhörande musikvideo. Två dagar senare var det release för det 14-spåriga albumet Fairytales from a stranger som då gick ut i en bred digital distribution med musiksajter som nådde bland annat Europa, Japan och USA. Den 16 oktober kom singel nr. 2 som valdes ut av bland annat följare på Facebook och denna hemsida. Valet föll på schlagerpop och Vulgar on a beautiful Meadow. Omröstningen till trots stannade sistnämnda musiksatsning i medial tystnad.
 • 2016: Den 13 april uppträdde Lars L på en Insamlingskväll för Barnens rätt till mat i världen. För första gången på närmare 35 år gjorde han bland annat ett potpurri på några av sina egna låtar som han ofta framförde som barn.Vårterminen 2016 skrev Lars L också på ett större verk om sin farmor Irma A Lindh och hennes anor. Lagom till försommaren fanns den klar att beställa under namnet: Irma A Lindhs Släktkrönika - Blodsbanden. Under tiden redigerades även samtliga musikvideos som figurerat kring olika releaser och samlats till en DVD: MusikVideo Special - Lars L (release 18 oktober). 1 november släpptes singeln Vill ha tomten med mig hem med tanke på kommande julfiranden. Den 26 november hölls julkonserten Christmas Vision tillsammans med musikerkollegorna Anita Klasson & Jenny Lindahl Karlson. I ett på gränsen till fullsatt Majåkerskyrkan i Lidköping skapades en härlig upptakt inför julen tillsammans med publiken, och tidigare nämnda singellåt blev ett mycket uppskattat inslag. Därefter uppträdde trion med ytterligare en Christmas Vision på samma plats fast i en något nedbantad version på Luciadagen den 13 december. 
 • 2017: Musiken fick vara tyst under den första halvan av året. Lars L redigerade och sammanställde en fotobok med text om sin mormor Gunhild Ingeborg. Först i slutet av juni gick han åter in i studion för att spela in den första av två egna svenska ballader. Inför Halloweenhelgen släpptes en uppdaterad och spöklik singelversion av Hiding (release 20 oktober).
 • 2018: I början av året producerade Lars L den första historiska magasinet/skriften om sin gamlamormor Inez Johansson Falk. Den hette Vägar som bär till Inez - Del 1. Den 2 maj uppträdde han tillsammans med Anita Klasson och Jenny Lindahl Karlson på Café Lockörn, Lidköping. Där premiärspelades då Lars L's nya singellåt I främmande hand som sedan hade release två dagar senare. Onsdagen den 13 juni kom Vägar som bär till Inez - Del 2 följt av en tredje och avslutande del som hade release på Inez födelsedag, den 21 september.
 • 2019: Efter gedigna förberedelser under tidig vår släpptes EP'n Starkare än du den 24 april - och samma datum lanserades även en video under samma titel. I samband med poeten Oscar Wildes födelsedag den 16 oktober gjordes en digital nyrelease av låten Wilde och samma morgon medverkade Lars L med intervju och låt i SR P4 Skaraborg.
 • 2020: Under årets första två månader gjordes de slutliga förberedelserna inför en albumrelease. 29 mars släpptes Plus 4 Decennier, ett 16-spårigt album där huvudfokus blev lagt på den gitarrbaserade popballaden A piece from hell and paradise. Låten hade videopremiär på YouTube den 3 april.

 

Kontakt

Förlag LiRaz Lidköping, Sweden forlagliraz@mail.com