Lars L skriver om sångaren Magnus Bäcklund

04.12.2013 15:42

För den större skaran av människor blev han nog bekant genom Fame Factory, en talangjakt/dokusåpa som var oerhört populär. Magnus Bäcklund!

Han utkristalliserade sig redan från scratch, lite rockig, trygg, proffsig och tonsäker. Magnus stod i en egen division redan när han tog sina första steg in i den där berömmelsefabriken. Sedan vart det duon Fame tillsammans med Jessica Andersson, melodifestivaler och stora framgångar. Och efter att Fame gått skilda vägar fortsatte Magnus Bäcklunds karriär med god styrfart. Jag såg och träffade honom bland annat vid Diggi Loo-konserten på Läckö Slott i juli år 2005. Vilket liveuppträdande han gjorde den kvällen, helt fantastiskt! Rösten svek honom inte på en enda ton och närvaron på scen var otrolig. När han klev av i pausen var han mycket ödmjuk, trevlig, log och pratade. Han utstrålade både lugn och professionalitet. (Man kanske inte ska jämföra två skilda artister, men just denna afton tänkte jag med eftertryck att Magnus Bäcklund rent röstmässigt kan sätta Tommy Körberg på plats. När jag sa det till Magnus blev hans leende mycket stort och hjärtligt.)

Därför är det förunderligt hur blickfång och fokus kan skifta när det gäller artisteri. I dagsläget (och under ett par års tid) är det den andra halvan av just Fame, Jessica andersson som är enormt populär och Magnus Bäcklund hör och ser man inte så mycket av i stora sammanhang. Sista gången jag fick ett mail från honom var för några år sedan och då arbetade han halvtid som pilot och resterande halva med musik. Och visst, det kan mycket väl vara ett eget medvetet val ... såpass väl känner jag inte Magnus Bäcklund. Men att en av Sveriges klart bästa manliga sångröster och artister inte syns mer i officiella sammanhang är beklagligt, väldigt beklagligt i mitt tycke.

                     Lars L och Magnus Bäcklund, Läckö Slott i juli 2005

Kontakt

Förlag LiRaz Lidköping, Sweden forlagliraz@mail.com