Lars L skriver om sångerskan & revyartisten Anita Klasson

16.01.2014 16:53

Första gångerna jag träffade Anita Klasson mer på riktigt var i samband med att vi båda läste på KomVux i Lidköping under det s.k. kunskapslyftet. Det gick otroligt många elever på skolan då och vid avslutningarna kunde de som ville engagera sig i en slags kabaré med sång och spex. Jag minns att Anita kom med vid julavslutningen 1998 och för mig var det stort. Den kända revyartisten och sångerskan Anita Klasson skulle delta. Jag hade respekt för denna kunniga kvinna som var rak, professionell och till en början inte alltid lätt att läsa av. Men vad jag kom att finna var en okomplicerad person med ett stort mått av humor. Så när jag sedan under följande vårtermin satte mig ner och spikade ihop ett manus med passande låtar (till det som förmodligen blev den största KomVux-kabarén i jämförelse med det som skett innan och det som kom efter), då tänkte jag in Anita i en av de ledande rollerna. Och hon tackade ja! 

Hon äger en scen exakt i samma stund hon kliver ut på den. Mimiken, tajmingen, musikaliteten och självsäkerheten är fyra givna ingredienser Anita kopplar på i samma ögonblick numret sätter fart. Just DEN föreställningen, "Livet på KomVux Gård år 1890" är fortfarande ett mycket kärt scenminne. Vi hade otroligt roligt hela ensemblen och som kompband stöttade halva nuvarande Scotts - med Roberto Mårdstam och Claes Linder, bl.a. Kunde det bli bättre?

När jag hade min 40-årsfest i december 2009 var Anita en av gästerna. För mig sjöng hon Carolas schlagervinnare "Evighet" i en mycket nedtonad version, bara gitarr och sång men med en inlevelse som fick oss alla att sitta stumma och bara njuta. Hon gjorde den kända låten helt till sin egen vilket kännetecknar ett äkta proffs! Sedan sjöng vi tillsammans på ett bröllop i juni 2011 och i oktober månad 2013 var det dags igen, denna gången med en tredje musikerkollega vid namn Jenny Carlson. Den "70-talsflirt" som vi kallade vår cafékväll i Majåkerkyrkan (Lidköping) blev mycket lyckad. Om jag inte hörde fel blev det publikrekord för en cafékväll  just - och det suger man väl åt sig?

Anita Klasson och Lars L i ett fullsatt Rotundan, Lidköpingsparken den 9 juni 1999

Lars L och Anita Klasson repeterar inför ett bröllop utanför Lidköping, 11 juni 2011

Lars L och Anita Klasson sjunger i Majåkerkyrkan (Lidköping) den 9 oktober 2013

Kontakt

Förlag LiRaz Lidköping, Sweden forlagliraz@mail.com