Wiktor J Andersson

14.09.2020 08:02

Min farmors far Wiktor Johansson Andersson föddes i torpet Willmansryd i Lenhovda, Småland den 15 oktober 1876. Knappa tio år senare flyttade han och familjen till närliggande staden Växjö. Där växte han upp till att bli en tonåring med en viss oro i blodet. I tidiga år kom Wiktor ut i förvärvsarbete på diverse olika uppdrag. I slutet av 1890-talet arbetade han sig till Tidaholm som rallare för att i denna stad söka lyckan på tändsticksfabriken Vulcan. Officiellt flyttade han till Västra Drottningvägen 12 år 1899. Ganska snart började han att kurtisera en ung kvinna från trakten, arbeterskan Ada Wig med bostad i Hägnebro. Också hon arbetade vid Vulcans tändsticksfabrik och om kärleken uppstod där eller vid en dansbana i Acklinga eller Ekedalen går inte att hitta uppgifter om. Lördagen den 2 juni 1900 gifte sig den då inte ens 24 år fyllda Wiktor med två år yngre Ada. Första tiden som par bodde de på Solkullegatan 8 i Tidaholm men flyttade sedermera till Hägnestaden 8. I samband med sitt arbete på Vulcans tändsticksfabrik blev Wiktor snart både gripen och engagerad i fackföreningens idé och arbete. 1909 var han fyrabarnsfar och bestämde sig för att köpa ett hus tillsammans med en bekant vid namn Richard. Med sina respektive familjer flyttade de till Hägnestaden 3 A och männen ägde alltså halva huset var. Wiktor och Richard arrenderade också mark utav järnvägen i närheten där de kunde ha boskap gående och därför blev även djurhållning ett fast inslag i vardagen.

Wiktor sägs ha varit en god och glad människa, en god och glad underhandlare samt en nitisk och stark fackföreningsman. Han hade tydligen det rätta handlag som krävdes för att ge sig i kast med en arbetsgivare som knappast kunde beskyllas för att se en fackförening med blida ögon. Men Wiktor och arbetsgivaren Gunnar Mellgren, som var både knivig och durkdrive, fann snart den kontakt med varandra som gjorde det möjligt för tändsticksarbetarna att nå mer lyckosamma fackliga resultat. Livet hade lärt Wiktor att inte tappa sugen vid långa, ofta tröstlöst enformiga förhandlingar. Nej, han hade ett eget sätt att föra sig på denne mellanblonde smålänning med sina djupblå ögon. Blåblusen hade han oftast nedstoppad i byxorna och med dessa hängande nära på halv stång, håret en smula bångstyrigt stripigt nedåt i pannan och med ena ögat illmarigt plirande ut över församlingen - höll han sina tal på ett lugnt och humoristiskt sätt. Men Wiktor var också kvicktänkt och folk som lyssnade rent av väntade sig att det skulle bli något roligt när Wiktor kom igång och pratade. När Wiktor kom från centrala förhandlingar i Stockholm (där representanter från arbetsgivare och arbetare samlats) och han skulle rapportera på fackföreningsmöten - då var det alltid fullt hus. Han höll ofta en anteckningsbok i handen, tittade kanske då och då i den, men det sägs att det nästan aldrig fanns en skriven rad där i. Han hade begåvats med ett osvikligt minne som han använde sig av.

Wiktor J Andersson var en pionjär för tändsticksarbetarnas fackförening i Tidaholm och i ett formulär på rim om Vulcans pampar skrivs det att han var den förste och den störste. Han banade väg både som förhandlare och ordförande för den som skulle komma efter honom, J. A. Persson.

Wiktor dog i lungbrand (efter bara tre dagars sjukdom) den 2 juli 1926. Han var på sitt femtionde levnadsår och rycktes bort alltför tidigt. När han begravdes söndagen den 11 juli - följde enligt uppgift närmare 350 personer Wiktors sista färd till kyrkan och sorgen bland arbetarna var stor.

Hans och hustruns Adas gravsten är idag kulturmärkt och finns på Östra Kyrkogården i Tidaholm. Och för den som vill läsa mer utförligt om Wiktors liv och gärning, finns en del samlat material på Folkrörelsearkivet i Lidköping. Eventuellt kan också visst utställningsmaterial om honom från år 2004 finnas kvar i gömmorna på Tidaholms Museum.

Wiktor med sin karaktäristiska stil! Mycket troligt det sista foto som någonsin togs av Wiktor, sommaren 1926 och enligt uppgift cirka en vecka innan han hastigt gick bort.

 

    Wiktor J Andersson, en av tändsticksfabriken Vulcans arbetares stora förhandlare, Tidaholm 1920.

Kontakt

Förlag LiRaz Lidköping, Sweden forlagliraz@mail.com