Wrong Zone

22.01.2014 11:52

Det tog över ett år! Vägen har varit ganska lång innan en journalist på internetsajten QX äntligen förstod vad min komposition egentligen handlar om. Den handlar om kampen man ständigt måste bedriva när man enligt andra befinner sig i fel zon. Sedan ett par år har både Afrika och vissa Öst-stater varit på kartan på grund av trakasserier mot HBT-personer. Man/jag blir förtvivlad, förfärad och förbannad över hur det kan förhålla sig så i vår upplysta värld. Har vi verkligen inte kommit längre? Hur kan kärlek mellan människor uppfattas som fel eller hotfullt? Jag har för mig att Jesus sa en del kloka saker på sin tid, bland annat, dömen icke - och den som är utan skuld, kasta första stenen. Han var klok den mannen. Att sedan kristendomen förr och andra tolkat eller förvanskat hans kärleksbudskap enligt eget godtycke - är inte bara beklagligt utan har varit katastrof för HBT-personer.

Wrong Zone! Oavsett om det är i smått eller stort, så gör det oftast ont att befinna sig där, att vara den som enligt andra är liksom utanför ramarna. Tänk om man kunde vända på allt för en dag, eller en vecka. I den världen skulle HBT-normen vara den rätta. Alla andra skulle behöva "komma ut" inför sig själva, sina vänner, sin familj, sitt arbete och när de ska ta ett lån som par på banken. På TV skulle det till 95% visas filmer och serier med enbart homosexuella par, bisexuella eller transpersoner. Alla heterosexuella skulle få finna sig i att oprovocerat bli ifrågasatta gällande sitt levnadssätt och varför de VALT det! De skulle också få känna på omgivningens ibland nedlåtande äcklade blickar, skvaller, trakasserier, stundtals vandalisering av personliga tillhörigheter - och trots detta ska den heterosexuella gruppen vara tacksamma för att de har en plats i samhället. 

Det är värt att tänka på, begrunda. Och därför, i stort och smått, försöka stötta dem som befinner sig just i "Wrong Zone". Stort TACK, Maria på QX, för att du förstod!

Kontakt

Förlag LiRaz Lidköping, Sweden forlagliraz@mail.com